Thursday, December 19, 2013

Firas dan aktiviti setiap petang

Minggu yang paling memenatkan bagi mak buyong...
Hua..cepatlah Jumaat....
Ala...Jumaat pon kene turun site jugak..
Hari nie barulah dapat masuk opis tapi....
Banyak paper work la pulak..
Nie pon amik masa 10minit jer tau...
Semalam jeng..jeng..jeng...jantina adik baby dah CONFIRM!!!!
Alhamdulillah....
tapi nanti Jasmin citer di lain episode k...
Jasmin nak abiskan entry cik abang Firas nie dulu....
Jasmin nak share apa yang selalu Firas buat bila petang menjelma...
Firas start keluar jam 5.30 petang sehingga kul 6 lebih...
Kalau hujan, main dalam umah jer la...
Jasmin ajak Firas explore sejak Firas umur 10bulan lagi..
sekarang, takyah cakap...pantang petang jer dia dah siap tarik-tarik tangan mama sebab nak main...
oklah, Jasmin share apa yang Firas lakukan dan boleh dikatakan aktiviti wajib setiap petang...
Firas dan bola sepak
Yang nie babah Firas yang terapkan....bola yang biru nie memang untuk main kat luar...
dalam rumah pon ada bola juga tau....
Sejak kecik memang Firas terlalu minat pada bola..
Bila tengok bola...die ngan babah la terjerit-jerit
 GOLLL!!!!
mama malas nak layan bola nih..baik mengemas apa yang patut lagi penting....
Babah cakap Firas besar cikit, nak bawa Firas main bola padang lak...
badminton Firas tak berapa minat la pulak!!!


Firas dan Playground
Jasmin kan duduk kat Muar, so kat Muar nie ada Tanjung...
Seminggu sekali atau tengok pada keadaan...Firas wajib pergi playground...
mula-mula memang Firas takut.....
Tapi sekarang, gelunsur or slide yang tinggi pon die dah boleh turun sendiri...
Siap action nak main sendiri..
dan yang paling penting, Firas dah mula nak berkawan...

satu petanda yang positif tue...


Firas dan air..
Hah!!! sapa yang mengikuti blog Jasmin mesti tahu yang Firas nie hantu air a.k.a kuat main air
So, kalau kitaorang siram pokok bunga kat depan nie..
Firas akan join sekaki tau...
sambil siram pokok bunga sambil main air...
hehehehe.....layan jer la...

Firas dan haiwan ternakan
Kalau sapa yang tak tahu, Jasmin duk area kampung...
so kalau kat kampung nie macam-macamla haiwan yang leh jumpa kan...
ayam, kambing, itik, lembu, dan banyak lagila
Kalau ayam, Firas nie dah tak layan sangat...
makin die kejar ayam tue adalah...
Tapi Firas paling suka tengok COW...
asal jalan jer..mesti kene check in tengok COW dulu...
kalau tak, die asyik cakap...COW...COW..COW...sepanjang perjalanan...
tak tenang mak nak drive...
so, layang jer la dulu open zoo kat cni...
hehehe...setakat nie jer yang Jasmin mampu nak cerita..
kalau ikutkan banyak lagi aktiviti yang Firas suka...nanti kalau free Jasmin update lagi k...

Monday, December 16, 2013

Firas VS CAT!!!

Hoorey...hari nie dah hari ISNIN!!!
huahuahuahua......
malasnyer maklumlah Monday Bluess.....
Jap lagi dah nak gerak ke TNBJB..
pastue kul 3ptg lak rushing ke TNB Muar...
hahahaha...sanggup mak buyung???


Babah lah kene pergi TNB Subang....
Anakku, Firas???
Muar!!!

Hua..cepat-cepatlah hari nie berlalu..
Dah rindu ngan anak gamaknyer.

Sabar e Firas, abis jer keje mama rempit balik umah cepat-cepat k.

Sayang masam mama..

Kali nie Jasmin nak share salah satu kesukaan Firas...
iaitu Bagi KUCING MAKAN!!!

Kucing kat umah Jasmin ade lebih kurang 20 ekor...
tapi bukan Jasmin yang bela la....
Mak dan ayah Jasmin yang jaga....
Semua kucing nie baka parsi dan yang hitam tue (dalam gambar)
baka parsi mix kucing hutan la.....
tapi dialah hero kat umah nie...
Semua kucing lain takut nak datang umah kiteorang tau...
sape datang, mesti kene kejau nyer dengan si Kontot nie...(hehehe nama kucing hitam nie sebab ekor die kontot)

layan jer la gambar k...

antara kucing yang kekenyangan selepas makan. Yang hitam tue la kontot....

Firas tengah sibuk layan Cat die makan.

Sebahagian kucing yang datang...

hahaahaa.....rajin tak?

Sampai sekarang rutin nie Firas buat setiap pagi dan petang tau....hehehe....
sayang anak mama, dah yang teruja adalah Firas pandai sayang akan binatang.


Wednesday, December 11, 2013

Kegilaan Firas: Mandi KOLAM


hari nie....

11  .12  .13   
sajer jer nak update pada tarikh keramat konon-kononnyer....
eh..ker hari Cik Ta la kengkonon.....

Dah lama sangat tak update cerita pasal Cik Abang Firas nie...
dah nak masuk 1 tahun 10 bulan tau,,,
kejap jer masa kan....

Kali nie aku nak cerita pasal kegilaan Firas terhadap kolam mandi....
Pantang jumpa air mesti nak main air....

Sejak Firas masuk 1tahun dah memang tak dapat di pisahkan dengan air...
hahaha tue la Firas 6 bulan jer dah ajar si Firas nie berenang...
kengkonon masa tue nak bercuti di Pulau Pangkor.....

Sekarang amik ko!!!

Pantang ajak g mandi...
mesti die yang masuk dulu...
kalau Firas dah mandi pon..turn Jasmin atau babah die nak mandi pon die join sekali tau...
adoiii.......melambung bil air nak oiii!!!!

Sehari paling minimum 3 kali mandi!!!
Ko ADA???

Max..korang pandai-pandaila kira yerk....hahaha

Sejak Firas dah masuk 1tahun 6bulan, dia dah pandai bukak baju sendiri termasuk CD n pampers....
Kalau nak ajak pergi mandi takde drama....
TAPI...
Nak ajak keluar dari bilik air....
Susahnyer!!!!! grrrrr....
 bayangkan paling sekejap 20minit...dan pernah jejak 1jam tau...
lama tak lama la tue...

Kadang-kadang kalau rajin tunggu jer die mandi atau main-main air..
tapi bila dah lama sangat....
Jasmin pon buat-buat tinggalkan die...

Nak tahu ape jadi...
Firas buat tak tahu jer...adoiii!!!!
Geram ok....

Kalau Firas taknak kuar gak, Jasmin angkat jer..
tak pon tunggu die kuar sendiri dari bilik air...

Alhamdulillah..kalau berus gigi pon die ok jer...
selamat di situ....

eh..panjang lak Jasmin melalut nie...
layan jer la gambar nie k....

syok woo main air...

hah..tengok tak layan mama pon...

kacau la mama nie..amik gambar kita lak....
Eh..lupa lak.....
dalam bilik air kita orang siap Firas curi jug air mak tok die tau...
hehehee.....

yang Hijau tue adalah alas kaki supaya Firas tak tergelincir dalam toilet....
Alah....beli kat Mydin jer.....

Sorry la gambar sensor ckit..hihihihi...
maafkan mama k...

Monday, December 2, 2013

Alhamdulillah...sebulan sudah...

Alhamdulillah..hari nie dah 2hb Disember...
30 hb Nov genaplah Jasmin sebulan bekerja 
Erm..perasaan....
ape ek...agak-agak???
Yes..of course masih lebih rela bermalas-malas di rumah bersama-sama anak tercinta...
Firas..mama rindukan Firas sangat-sangat....
Alhamdulillah....mengandung kali nie Jasmin dimurahkan rezeki dengan dapat tawaran kerja yang boleh dikatakan ok...
Ye lah..walaupon bekerja lain tempat dengan husband tersayang, 
TAPI....
Boleh dikatakan setiap hari Jasmin pasti akan jumpe husband tak kira la ditempat keje atau pon di site...
Sebabnya, Jasmin sorang yang conquer kontrak kabel dan HDD serta breakdown dalam syarikat nie...
Senang citer, semua pasal TNB, Jasmin handle sorang-sorang.
eh..eh..jangan salah anggap e..Jasmin tak keje ngan TNB tau, Jasmin hanyalah kerja sebagai sub sahaja.
Hah!!! inilah keje yang hubby Jasmin nak kan..
Masa Jasmin pergi inerview TNB pon, Hubby banyak kali cakap kalau boleh tak nak isteri die keje ngan TNB..APAKAH???
so, now...i'm happy!!!
Kerja kat cni best sebab takde punch card..so takdelah terkejar-kejar nak pastikan kad di punch card
 jadik....tuk nasihat diri sendiri supaya berdisiplin dan faham akan tugasan dan tangungjawab yang telah di amanahkan kepada diri sendiri....
Cuma yang tak best adalah kene gi site walaupon sekarang Jasmin preggy 6bulan setengah...
Harap agar Allah S.W.T memberikan Jasmin dan kandungan kesihatan yang baik dan sentiasa dilindungi dari segala malapetaka....
Ameenn...
Harapan Jasmin supaya dapat membantu keluarga dan dapat manjadikan yang lebih baik dari semasa ke semasa dalam kehidupan seharian...  


hahaha....sajer letak gambar si Firas nie yang semakin bijak dan panjang akal.....

Thursday, November 28, 2013

Edisi mencari HOSPITAL BERSALIN. MUAR ke Melaka?


Sekarang Jasmin sudah 25 minggu tau...
Alamak..pejam celik...pejam celik cepat tul masa berlalu.

tapi barulah sekarang terhegeh-hegeh nak cari hospital pulak!!!

Kalau ikukan Jasmin, Jasmin nak jer bersalin kat Hospital Tey Maternity; tempat yang sama masa lahirkan Firas dulu..

Senang....lagipon kat Muar jer kan...

nak dijadikan cerita boleh pulak tetibe en. Hubby minta kali nie nak kan anak MELAKA pulak oiiii...

Pitam gak la dengar...
Siap cakap sanggup ulang alik gi keje MUAR_MELAKA gitu.....
Walaupon mak mentua duk Melaka...
tapi Jasmin still nak kan mak sendiri juga masa bersalin nanti...

lagipon Firas sekarang pon mak jasmin yang jaga masa Jasmin gie keje...
Nak pendekkan cerita, Firas lebih serasi di jaga oleh mak Jasmin.

Erm..tak perla tue leh adjust memandangkan hanya 40minit jer umah Jasmin ke Melaka..
oklah kan...

Nie hah!! satu lagi keje nak kene servay Hospital lak kan....

kat Melaka ade 3 hospital yang leh gune GL...
1. Hospital Putra
2. Hospital Pantai
3. Hospital Mahkota

tapi paling bnayak review yang Jasmin dapat hospital Pantai..

erm...mungkin Jasmin n hubby kene pilih satu hari tuk servay semua hospital nie...
 insyaallah.....

nanti Jasmin akan kongsikan detail k.....

Nota kaki: Mood dah tak sabar nak cari barang baby kat Pureen warehouse...jom kita serbu!!!!


Thursday, November 7, 2013

Jeng..jeng..jeng...BOY or GIRL???

penatnyer hari nie...
maklumlah ibu mengandung kene pergi site...
Lagi pon belom sarat sangat...
baru jer 23weeks kan....

Eh..bukan nie yang Jasmin nak cerita kan sebenarnya....
Jasmin dah buat cek up kat klinik KK Sungai mati masa 18weeks ari tue...
tapi seyes memang tak faham ape yang die scan...
Yang faham bila kita tanye barulah dia cakap...
ukur lilit kepala, tgok jantung, keadaan uri, panjang tulang paha dan tulang belakang....

Kalau kita tak tanye, agak-agak dieorang pon malas nak explain agaknyer kan...
Tapi yang tak best adalah...tak tahu lagi jantina baby sebab baby asyik dok berkepit jer...
dan yang paling tak best adalah tak leh print ye scan yang tadi di buat tue...so tengok jer la....

ishh....sape kata puas hatikan..

Mesti tak puas hati sebab yang paling utama kene tunggu lama hanya untuk berjumpa doktor sahaja tanpa check up...
 dan sebab ke-2 adalah susah nak faham atau penerangan yang sedikit atau basic jer tentang perkembangan bayi dalam kandungan...

walaupon dah nak masuk anak-2 still lagi rasa macam menggandungkan anak pertama tau....
inilah alasan kenapa hubby malas sangat-sangat nak teman bini die cek up kat klinik kerajaan...
Bukan kondem klinik kerajaan tau tapi kekangan masa hubby terlalu limit nak temankan bini die check up....

so...nak tak nak pergi sendiri sahaja la.....
nasib bini mu nie cekal tau...hahaha kalau tak dah berdrama swasta tau..
baru-baru nie check up kat Poliklinik Utama (memang klinik kiteorang suami isteri..hehehe)
barulah terjawab semuanye...

Jasmin check up mase week 22 hari tue...
Yezzzaaa.......anak mama tersangat aktif...
sampaikan kita leh nampak dalam scan tue die tengan bermain kedua-dua tangan mcm tarik-tarik tangan gitu....
pastue main tali pusat.... 
Ya Allah.....seronok sangat mama..sampaikan doktor pon cakap baby kamu nie aktif semacam jer..macam tahu-tahu jer mama die tgah tgok nie..
hehehe.......
jantina???
Yesss....alhamdulillah..sudah tahu jugak.
tapi Jasmin nak double confirm kan baru nak bagitau korang...boleh???
hehehe.....
nie la abang awak adik baby yang dah banyak sangat akalnyer...
buat mama ketawa jer...kadang-kadang jadi hulk juga...

Wednesday, October 30, 2013

Dilema:: Baby cot atau Playpen

Hua..nak nangis rasa....
Dalam delima tul...
tak tahu lah nak beli yang mana..
Kalau ikutkan hati nak jer beli baby cot tue..
tapi hubby lak lagi suke playpen sebabbyer mudah nak bawa, ringkas dan leh simpan balik....
Dolu-dolu mase nak mengandungkan si Firas tak terlintas nak beli katil bagai nie..
Yelah, Jasmin kan masih menumpang rumah family kan...
so, rasa macam membazir jer kalau guna playpen atau baby cot nie....
macam manyemak kan ruang yang sedia ada sempit nie...
Poning mak nak oiii!!!!
Jasmin dah senaraikan keaikkan dan keburukan antara Baby cot dan playpen nie....
Kebaikan BABY COT
1. Kukuh (sebab kayukan)
2. Cantik 
3. senang nak BF baby sebab leh rapatkan kat katil
Kelemahan BABY COT
1. Bulky 
2. Kene beli bedding set dan aksesori (banyak duit woo....)
Kebaikan PLAYPEN
1. senang nak bawa travel
2. Portable dan mudah di simpan
3. tak yah beli bedding set
 
Keburukan PLAYPEN
1. susah nak BF baby waktu malam
2. Kene setting tilam if baby makin membesar
Hah..kan dah senang nak pilih yang mana satu....
erm.....nantikan lah pilihan Jasmin ok....
sebelum tue jom la layan mata...
tengok-tengok mana yang berkenan di hati
Antara Baby Cot yang menjadi pilihan:


Putih la..tapi macam lebih berminat warna kayu la pulak....

Ade laci nie pon bagus gak kan..leh simpan barang...

hah..nie siap leh letak kain baju bajan dan semua aksesori sekali..mesti harga lagi mahal!!!

Antara pilihan Playpen lak:

warna kuning mesti kene reject!!!tapi cantikkan design nie....

yang nie pon not bad jugak!!!
wow......juling mata

Sekarang nie....pilih jer mane yang berkenan di hati...macam-macam jenis, gaya dan design yang ade...
Ape yang penting...
UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI.....

hehehehe.....



Thursday, October 10, 2013

2nd Pregnancy: 2nd check up

Salam kembali korang....
sebenarnya Jasmin nak kongsikan hasil check up yang kedua nie.....
iaitu sehari selepas buat buku pink tue kat klinik KK Kesang...
Esoknyer, Jasmin kene gi lak ke Klinik Sg. Mati untuk berjumpe doktor.....

Nie la hasilnyer bila jumpe doktor...
Korang faham tak apa yang doktor nie tulis???
Faham tak???

Doktornyer tulisan
Seriusly, satu hapa pon jasmin tak faham....

yang Jasmin ingat die just tanye ade ape-ape yang diperlukan....
sihat? 

nanti minggu ke 18 datang sini tuk check up dan scan sekali e...

itu sajo....

hahahhaa..rase macam sia-sia lak rase datang jumpe doktor...
bukan dekat pon...adela 20 minit dari rumah...

grrrr.....tak patut tau....

Dah la nak menunggu masuk ke bilik doktor tue dekat 2jam......
ish.....ish.....ish......sabar jer la....


pape pon kene sentiasa POSITIF ok...SMILE!!!!

Wednesday, October 9, 2013

Tetibe jatuh hati beb!!!!


Nak citer..kat cni gak...

Tak tahu lah naper ntah...
tetibe mood jiwang kembali lagi...

First time dengar lagu nie terus jatuh cinta..sedangkan lagu nie ah agak lama juga kan...
Tetibe lak leh terkenan ngan lagu nie...

Eh...agak-agak lagu per ek...

hehehe...




chomel kan die....tapi takleh lawan mrhubby ku tau...

Lagu..:

A B C ILY Syed Shamim !


A B C D E F G H I love you , oh no
baby I will never let you go , for sure
Cos you’re everything I’ve been waiting
For whole my life .

A B C D E F G H I want you , to know
That every single thing I did for you, its for us 
Im glad you’re here singing with me
For whole my life .

Verse 1 :
I (3x) feels like im losing my mind
And I (3x) really want you be mine
Cos when I look around I see no one (but you)
No matter what happens just you that I want

(Repeat Chorus)
Verse 2 :
You (3x) always make me fallin’
And you (3x) are the one that I need
Cos when you look around you see no one(but me)
No matter what happens just me that you want

Solo Part
(Repeat Chorus) 
(Last Chorus) – change key to Gmaj

 Lirik: Thanks to Mr. Google....

Saturday, September 28, 2013

Buku PINK jangan lupa bawa...lalala




salam semua...
sajer nak share yang Jasmin dah buat buku PINK nie...
hehehe 28 ogos har tue....

Buku pink adik baby!!!

Kalau korang perasan yang belah atas tue buku si abang long Firas..yang bawah buku adik baby...

Alhamdulillah....adik baby sihat...
lagipon kalau korang nak tahu EDD Firas lebih kurang jer EDD si adik nie...
Si abang 02 Mac 2012
Si adik 01 Mac 2014

Tapi si abang Firas lahir at 37 weeks ye pada 12/2/12
Tak tahu lah si adik baby nie bile...
Kalau 2-2 bulan February..alahai senang keje mak ko nie nak sambut birthday tau....

Walau pape pon Jasmin doakan agar dimudahkan urusan sepanjang mengandungkan adik baby nie...Amin....

Eh...lupe lak...sepanjang check up @13weeks...

Berat: 54.5kg
HB: 11.5gm%
Tekanan darah: 93/71

Alhamdulillah..semua normal dan yang tak besh adalah morning sickness yang melampau-lampau....

Tak perlah dugaan kan....

Next check up: 25 sep 2013... nanti jasmin cter k...

Sunday, September 22, 2013

Wishlist 2nd Pregnancy


Salam korang....

sekarang jam dah menunjukkan kul 3.55am...
diulangi...
3.55 PAGI!!!

asal ntah mata nie tak leh nak tdo...
dalam kepala nie duk risau jer memikirkan kerja yang tak abis-abis lagi...
hua..nak nangis...tapi idea ke laut...
ade 7 album lagi kene siapkan ....
dalam tempoh sampai hujung bulan ini sahaja...

sabar la wahai customer-customer ku sekalian....

k-ok kita citer benda lain la...

kali nie Jasmin nak cter wishlist....
hahaha..dah nak abis pon 2013 nie...

Jasmin sebenarnyer teringan sangat-sangat-sangat------

NAK DIY:
1. Buat nursing pillow.. (siyes tak pernah terpk nak beli atau buat masa pregnantkan Firas)
2. Nak buat cloth pad sendiri... 
3. Buat Cloth wipes tuk adik baby... (kain dah ada cume tak jahit-jahit lagi)...

tue jer la setakat nie....
kalau ade nanti Jasmin tambah lagi ek...

cinta hati Jasmin....
oklah daa....

Wednesday, September 11, 2013

Maafkan mama sayang :'(

Kali nie Jasmin nak luahkan yang selama terbuku di hati....
rasa bersalah sangat-sangat tau....

Firas, mama tak mampu nak telan sorang-sorang...
Air mata nie laju jer mengalir macam air terjun...

Sejak mama disahkan mengandung lagi, 
Firas dah macam terabai ckit...
eh..bukan ckit ok..banyak!!!

Lagi-lagi bila mama mula mengalami morning sickness yang terlalu teruk...
sampaikan mama takde kekuatan untuk bangun dan siapkan makanan seperti selalu.
Asal mama nak bangun jer muntah...
Asal mama nak baring nak tido pon leh  muntah...
Firas pulak terpaksa mama soh mak tok n tok ayah jagakan...
Mama hanya mampu susukan Firas sahaja....
Itupon Firas datang cari mama nak 'TEK!!'

Mama dah tak mampu nak buatkan solid food untuk Firas...
Dulu "YES!!" mama avoid NO SUGAR NO SALT...
Tapi sekarang, Firas makan apa yang mama makan, 
Alhamdulillah, Firas tak pernah complain melainkan makanan tue manis atau masin barulah Firas taknak makan.
Firas juga sudah boleh makan makanan pedas...
Mula-mula mama takut sangat kalau malam-malam Firas sakit perut atau muntah-muntah..
Tetapi...Alhamdulillah again...
Firas menerimanya....

Selalunya apabila duk rumah Firas sudah terbiasa CLOTH Diapers...
Bila mama tak larat, mama terpaksa pakaikan Firas DD..
Firas meronta-ronta taknak pakai DD....
Firas cakap "akit ma..akit ma..."
sampaikan Firas amik CD die dalam almari..tunjuk-tunjuk nak pakai CD...
Bila mama tunjuk DD, cepat-cepat Firas geleng kepala
Hua......maafkan mama sekali lagi Firas...
mama tak mampu nak pakaikan Firas CD....
mama takde kekuatan nak basuh CD Firas....
Maafkan mama sayang....

Firas sekarang sudah semakin bijak....
Bila mama masuk bilik air..mesti Firas nak ikut...
Pastue bila mama nak mandikan Firas atau nak nak basuh montot Firas, mama akan muntah, 
Firas pon berlakon buat-buat muntah juga....
Mama tengah sakit boleh tersenyum tengok Firas.
Firas anak yang baik..bila mama sakit Firas tak buat aksi yang memeningkan kepala mama..
Thanks sayang....sayang mama kat Firas ketat-ketat..

Selalunya..setiap petang, mama akan bawa Firas kuar jalan-jalan keliling rumah..
main kete kat luar, kejar kucung ker atau jalan-jalan berdua dengan mama....
Sekarang, setiap petang Firas mintak kuar mama terpaksa menolak...
Ya Allah.....sedih dan pilunye hati nie....
Kalau ada tok ayah die...Tok ayah akan amik bawa Firas round-round naik motor..
Maafkan mama Firas...maafkan mama.....

Ya Allah, engkau berikan kekuatan untuk aku membesarkan anak supaya menjadi anak yang soleh, anak yang taat kepada perintahMu, anak yang patuh kepada kedua ibu bapanya dan juga anak yang cerdik dan sihat fizikalnya....
Ya Allah, engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.. Ameen..

Tuesday, September 10, 2013

Pengenalan kepada adik baby... (SMILE)


Hari nie jasmin tersangat-sangat la busy menyiapkan editor yang dah berbulan-bulan tertangguh...
Almaklumlah...asal bangun jer muntah...
Asal makan jer muntah...
Asal minum air masak pon leh muntah...
Nie pon buat keje sambil muntah...

Takper la nak...mama redho... hehehe..

Kali nie Jasmin curi-curi masa update pasal adik baby...

erm....


Adik baby dah masuk 15minggu ..
Alhamdulullah...buat masa nie kalau nak muntah-muntah jer la...mama layankan jer la..
Kalau lapar..mama makan...
Tak sanggup asyik nak menahan muntah sampai pening kepala.....

Sepanjang 1st trimester jer..sebulan Jasmin boleh lost weight 3kg...

Alamak...alangkah indahnyer kalau waktu tak period leh turun kan berat badan kan..

Tapi sekarang...awak buat mama risau tau...

oklah..sampai sini saja..nanti Jasmin kongsikan makan yang boleh dan takleh makan mase 2nd pregnancy nie.....

Monday, August 26, 2013

Alhamdlillah..akhirnya....TAPI....

Hua..dah lama tak bersiaran nampaknya...
Almaklumlah nak membuka blog pon kelaut..
apetah lagi mood pon kelaut...

Sebenarnya Jasmin nak buat satu pengumuman...
Alhamdulillah...Jasmin akhirnya pregnant lagi...
Alhamdulillah...Allah bagi lagi nikmat mengandung...
Happy tak terkata bila cek UTP kuar double line...

Ya Allah....gembira yang terucap...
 4 months after miscarriage.

Aci tak kalau Jasmin masih anggap nie 2nd pregnancy...
Hehehe...
(jangan dikenang kesah lalu)
 
Sekarang, Jasmin dah masuk 2nd trimester...
Alhamdulillah again...
Semoga diberi kekuatan menempuh alam hamil ni....


Notakaki: kali nie pregnancy super duper mencabar..mabuk loya pening semua ada....sampaikan mood nak raya pon non ado...Maafkan mama, Firas tak dapat nak kutip duit raya banyak-banyak tahun nie....sobsob...

Tuesday, July 9, 2013

Salam Ramadhan 1434/2013

Esok bermula la Seluruh Umat Islam di Malaysia berpuasa...
Semalam (hari Isnin) jenuh juga nak tunggu 'pakcik' yang selalu buat pengumuman puasa tue...
Tapi...
Sekarang kan macam tak best..
kalau dulu...pasti tertunggu-tunggu nak buat pengumuman puasa atau raya sebab die cakap terlalu slow dan penuh pertanyaan...
rasenyer dalam 5 minit pon ado kot...
Tapi kali nie...
'pakcik' tue cakap mengalahkan roket..serius..tak tertunggu terus dapat jawapan..tapi feel tak do..hahaha
"Tak surprise" bak kata laki ku...
Pengalaman yang Jasmin tak boleh lupakan 2 tahun lepas mase mengandungkan Firas adalah...
Jasmin hanya mampu berpuasa selama 3 hari sahaja...
Hari ke-4 hingga ke-29 terbaring dan mengalami tekanan darah rendah...
SOBSOBSOB....
Sekarang masih berbaki 18 hari lagi...
so terpaksala bayar Fidyah la gamaknya...
Harap kali nie Jasmin boleh berpuasa penuh dengan keadaan yang sama..
Keadaan yang sama?? Means?
nanti -nantila Jasmin bagitau k...hehehe...
Jasmin nak share golongan yang dikenakan Qada' puasa dan membayar Fidyah...
Ibu hamil atau yang masih menyusui anaknya yang tidak berpuasa di Bulan Ramadhan dengan sebab :
  1. Bimbang akan kesihatan dirinya sahaja.
    Atau
  2. Bimbang akan kesihatan dirinya dan janinnya / anaknya.
  1.  Wajib Qada’ puasa.
  2.  Tidak wajib bayar Fidyah.
Sekiranya hingga datang Ramadhan berikutnya dia tidak ‘menggantikan puasanya, maka wajib dia Qada’  puasa dan membayar Fidyah.
Ibu hamil atau yang masih menyusui anaknya yang tidak berpuasa di Bulan Ramadhan dengan sebab :
  1. Bimbang akan kesihatan janinnya / anaknya sahaja.

  1.  Wajib Qada’ puasa.
  2.  Wajib bayar Fidyah.
Sumber dari: http://www.maij.gov.my/?page_id=485
Jasmin nak amik kesempatan sesiapa sahaja mengucapkan Selamat berpuasa. Maaf dia atas segala salah dan silap serta keterlanjuran kata. Semoga Ramadhan kali ini ,e,bawa seribu makna buat kita semua...Ameen. 
Pesanan ikhlas dari kami...

Bergojes Di Jusco Bandaraya

Wah..ayat tak tahan....
Hari AHAD yang super duper mencabar..
cettt....
cabaran la sangat
Mesti korang nak tahu kan...
hehehe...
Nak dijadikan cerita, memang plan nak balik Melaka pada hari Sabtu tue..
Sebab utama nak tengok reno rumah MIL...
Tapi hubby cakap nak balik sekejap jer sebab hari Ahad tue die keje..
Lor...jangan la tak jadi...
Habis plan aku..
so, Jasmin mula buat rancangan...
Ok..malam tue kiteorang dinner kat Api-Api Steambot dengan kawan die...
Saje-saje buat lambat. 
Hehehe..
Tup-tup berbual..punye berbual sampaila nak dekat kul 11 lebih..
hahaha..yes..menjadi.
so bermalam la di Melaka..
Tetapi esoknyer...Mil kejutkan kiteorang pagi-pagi soh kemas rumah. 
Jasmin lak kene sediakan sarapan...
Alahai...buat cepat-cepat k...
Pagi-pagi tue whatsep ngan gojes melaka...
Etty cakap wawa sampai dalam kul 12 tgah hari..
sudah!!!! sekarang kul 11 pagi!
Cepat-cepat mandikan Firas..pastue cakap ngan Hubby nak g JJ nak jumpe kawan..
Hubby cakap kul 2 kene balik e...
OK!!!! YEZZA!!!
Cepat-cepat mandi dan terus berdezup ke JJ..
(hehehe kire melarikan diri sebentar dari kemas rumah!!)
Dalam hati tak sabar nak jumpe Etty dan umar serta wawa dan Elman
Pastue ya ampun..jammed sudah..ramai gilos orang kot. Cari parking berpusing-pusing last-last dapat pon yang dekat. Alhamdulillah.
Sampai jer kat Tingkat 2 nampak si Etty kejar si Umar...
Pastue tanye Etty..mane wawa..
Hua..mak sentap..Wawa celah rumah tue leh tak nampak...
korang bayangkan betapa kurusnye Wawa....
Daku terus la melepak ngan si wawa n etty...
Tetapi..harap maklom sebab masing-masing bawa anak ke taman ala permainan..so semua agresif.
Tapi tak tahu la nape si Firas nie terlalu behave..hahahaha...
Thanks sayang, kalau macam nie setiap hari memang masyuk.
Tengok Elman bila berjalan fuh..memang dah tak pandang kiri kanan begitu juga si Umar...
Ligat ko!!
hahaha...tapi tersangat la chomel k.
Dan....sangat yang mengharukan adalah bila Jasmin tak sempat nak bergambar ngan Wawa...
Sentap tau...Sorry sangat wawa...
Wawa..jasmin tabik spring sebab 100% FULLTIME pakai CLOTH DIAPER.
(daku memang tak de la..kat rumah jer pakai)
Dan Etty...memang layan jer..syok woo...dan tengok aksi umar ligat dan sangat aktif...hehehe
Jasmin tak boleh lama...sebab hubby nak masuk keje la katakan, kene balik Muar..so tak banyak yang dapat dibualkan...
Firas Muslim yang tetibe behave sangat...

Hah...tersangat la aktif Umar nie

Tengok!!! Firas pon dah start! Umar tak sabar nak berlari!

Misi memujuk anak k
Kalau ada masa lagi kita jumpa lagi k...
Teringin nak jumpe mommy Gojes yang lain lak pasnie..hehehe

Friday, July 5, 2013

FANATIK:: Teduhan Kasih



korang semua...
Korang fanatik tak tengok cerita TEDUHAN KASIH tue...
Family Jasmin punya lah fanatik..
termasuk la Jasmin...

Sanggup ko record cerita tue biarpon dalam masa yang sama tengok sekali...

DAN.......

malamnyer pulak tengok kat TONTON sampai kul 5pagi...

Esok dah lemau sebab tak cukup tidur kan...

Tapi bila si Firas nie tidor, Jasmin pon sekaki la join sekali...hehehe

Ish tak tahu la, sebelum nie kalau tengok cerita melayu xde la sampai fanatik...
biasa-biasa jer....

Entah lah...penangan perubahan hormon kot...
hehehe...

Dan yang paling geram adalah kat AYU...
Ya Allah..macam nak jentik-jentik jer die...
harap tue hanyalah lakonan semata-mata...jangan jadi reality udah la ye...MENAKUTKAN...

Tapi terasa best jagi macam IFFA tue...
terlalu penyabar...
Tapi daku jenis yang kurang sabar..hua...ACANER tue...

Dan yang paling hansome adalah ADI PUTRA...
ish feeling habis...
hua...pasangan sejoli dalam drama ye...

Eh..salah la, MA lagi hansome la...
(kang ade yang koyak tang bontot) hehehe jangan majuk bie e..bie paling hamsome la.

walaupon citer nie ade tersasar cikit dari novel tapi takperla...
HAPPY ENDING...